Powerhouse 2013: toekomst van duurzaam bouwen en renovatie is nu

Op 10.10, de dag van de duurzaamheid, waren door heel het land verschillende evenementen gaande. DOinNWH organiseerde samen met HDC Media 'Welkom in de Powerhouse' bij Rabobank Alkmaar e.o.. Een namiddag gericht op de toekomst van duurzame renovatie en duurzaam bouwen in de particuliere sector. Wat zijn de kansen voor huiseigenaren en de sector? De avond werd afgesloten met een diner van The Colour Kitchen en de uitreiking van de Let's DO Award.

Ik blijf hier wonen
"Onderzoek wijst uit dat woningen met een energielabel sneller verkocht worden. Ook leveren deze woningen 3 tot 8 procent meer op. Verduurzamen van woningen loont door het comfort dat ontstaat, zowel voor jezelf als voor de volgende generatie", zo opende Belinda Buskermolen, directeur particulieren van Rabobank Alkmaar e.o., de middag. Klanten die willen investeren in het verduurzamen van hun woning, kunnen een aanvullende financiering van 8000 euro krijgen.Pepik Henneman, mede-initiatiefnemer van het Powerhouse, introduceerde als centraal thema: het vinden van oplossingen voor duurzaam en comfortabel wonen en bouwen. "Steeds meer bewoners blijven wonen waar ze wonen.. Hoe kunnen deze mensen hun huis zo aanpassen dat ze dat nog lang en plezierig kunnen doen?", stelt Henneman. Vragen die gesteld werden: 'wat zou je willen aanpassen' en 'waar begin je als huiseigenaar' en 'kan de sector meer klantgerichte pakketten bieden'?

Het thema Ik Blijf Hier Wonen stond eveneens centraal in de bijlage van het Noordhollands Dagblad, dat enkele dagen ervoor op 5 oktober verscheen.

Diverse huiseigenaren en bedrijven hielden voorafgaand aan het duurzame diner een pitch van twee minuten, waarin vraag en aanbod kenbaar werden gemaakt en mensen zo geïnformeerd en geïnspireerd werden tot samenwerking of voor de uitvoering van hun plannen.

Particuliere woningen
Peter van Zutphen en Ineke de Morée, huiseigenaren, begonnen 14 jaar geleden met het renoveren van hun stolpboerderij. Hierin kwamen allerlei zaken aanbod, zoals hergebruik van de rail bielzen in de manege, het in ere stellen van de rieten kap, met riet uit de buurt. Ook willen ze de boerderij damp open isoleren. Met subsidie uit het waddenfonds worden hun plannen mogelijk.
Van Zutphen: ''Deze manier van renoveren dient opgeschaald te worden, zodat ook in Drenthe en Friesland het 'smart' renoveren van stolpboerderijen mogelijk wordt", waarop hij vervolgt: "Het is niet zo moeilijk als de Rabobank een groenverklaring afgeeft, want met deze verklaring kan een 'groene financiering' aangevraagd worden."

Voor veel mensen blijkt het moeilijk een keuze te maken tussen alle bouwprofessionals en is het dus lastig te beginnen. In dit kader zijn de diensten van Duurzaam Bouwloket bijzonder welkom, een tip die uit het publiek kwam. Dit is een onafhankelijke loket met informatie over duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken voor zowel bedrijven als particulieren. Op het moment zijn tien Noord-Hollandse gemeentes aangesloten.

Woonboot van Gerardo Entius. Denk 'Out of the box' en zoek oplossingen in het recyclen van materialen.

"Ik ben ook iemand die alles tot de bodem uitzoekt'', sluit Fred Gardner aan. Fred is o.a. oprichter van Teamwork Technology en Produbo. Produbo richt zich als adviseur op het versnellen van duurzame renovatie van de bebouwde omgeving in collectieve vorm. Het initiatief wordt ondersteund door Platform 31, een landelijk kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling.

Ook directeur van Produbo Lex Zaane, houdt een praatje. Zaane is nauw betrokken geweest bij Duurzaam Zwaag. Bij dit project kregen particulieren wooneigenaren niet alleen bouwkundig advies, maar ook advies voor het financieren van de maatregelen. In het boek 'Nette buurt, warme voeten' wordt uitgezocht hoe met minimale uitgaven, maximale winst te behalen valt. Het 50k plan behoort Zaane toe. Een energieneutrale woning voor 50.000 euro. Met Duurzaam Zwaag hopen zij samen met andere partners, dit plan uit te rollen bij andere gemeenten in Noord-Holland.

Aan de hand van een concreet voorbeeld, een twee-onder-een-kap woning, vertelt Rianne Aelkema van Renovisiegroep hoe ze met haar team huizen onder de loep neemt en slimme oplossingen bedenkt. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: "Heeft u al met de buren gesproken over uw renovatieplannen? Als een kant geïsoleerd is, vliegt de warmte er aan de andere kant weer uit.." Het publiek lacht, maar zo simpel is het wel, laat ze weten. Renovisiegroep biedt een totaalconcept: 'van dak tot vloer' en heeft hiervoor een samenwerkingsverband met 10 partners. Aeilkema adviseert: "Ga met de mensen aan tafel zitten en kijk echt goed naar het beschikbare budget en welke oplossingen daarbinnen passen."

In roof' BIPV (Building-integrated photovoltaics) zonnepanelen van Texel4Trading

Gewezen werd eveneens op de kansen die het BTW-tarief van 6 procent voor renovatie dat nog tot eind 2014 geldt. Teaske van Dijk van KPG Architecten gebruikt dat als een van haar tien 'checkpoints' om een woning duurzaam te verbouwen. "Een huis is net als een maatpak. Elk persoon en ieder huis is anders, zowel in leeftijd als in uiterlijk. Al is het een woning uit 1900 of de jaren 60. Ieder pand geven we een ander jasje en zolang de gevel goed blijft en zijn waarde houdt", legt Van Dijk uit.

Bijzondere oplossingen
Verschillende ondernemers kregen gelegenheid hun oplossingen te pitchen en Pepik deed zijn best om hier 1,2,3-tjes van te maken tussen particulieren en bedrijven. Een greep uit het aanbod:

  • Bijvoet Energie van Stookgoedkoop.nl biedt totaaloplossingen om stookkosten te verlagen tot 85 procent.
  • Niels Sijpheer kondigde de lancering van de Alkmaarse energieco√∂peratie aan die nog dezelfde dag zou plaatsvinden, 'Voor en door Alkmaarders'. Binnenkort is alles hierover te vinden op Alkmaarenergie.nl.
  • Nicol Schermer van Texel4Trading biedt als enige in Nederland 'in roof' BIPV (Building-integrated photovoltaics) zonnepanelen. {beeld ontvangen BIPV/texel4trading
  • Jorrit Laan van Greeny Bros heeft als een van de weinige zonnepanelenaanbieders twee fysieke winkels in Amsterdam en Uitgeest. Ga langs voor een eerlijk advies.
  • Geraldo Entius, van het bedrijf TONZON, kroop onder de vloeren bij bewoners in de fruitbuurt binnen het project Duurzaam Zwaag. Met zijn bedrijf biedt hij alle mogelijk isolatie-oplossingen. Entius benadrukt: "Probeer out-of-the-box te denken", en geeft daarbij zijn eigen woonboot als voorbeeld. "Soms liggen renovatie-oplossingen in hergebruik van materialen", vult hij aan. {beeld ontvangen woonboot entius}
  • Als laatste komt René Janssen van Innovatiesnelweg aan het woord. Hij sluit de bedrijvenpitches bijzonder mooi af: "Heel veel mensen zijn al goed bezig. Het moment is nu om partijen bij elkaar te brengen. Onze rol is dan ook vooral om partijen verbinden."

Dit was ook precies de reden dat Pepik Henneman al deze verschillende mensen bij elkaar bracht om zo volledig mogelijk laten zien, wat de wensen zijn van particulieren en wat de bouwsector te bieden heeft op het gebied van duurzaam bouwen en renoveren.


Indien de dakopstelling geen optie is, bestaat de mogelijkheid een draaiend systeem op een voet te plaatsen, een zgn. Suntracker via Texel4Trading

Urban Earth Ship
Ter afsluiting presenteert Cees Hiemstra zijn plannen voor het bouwen van een Urban earth ship als toekomstperspectief op het gebied van duurzaam bouwen. Cees wil samen met allerlei koplopers een zogeheten Urban Earth Ships bouwen. Een autonome woning, gebouwd van materialen uit de omgeving, denk aan aarde, stro, sloophout, autobanden, flessen etc. Dit gecombineerd met een moderne architectonische vormgeving, high en low tech gecombineerd.

Gemeenten hebben al interesse getoond. Hiemstra nodigt het publiek uit om in dit nieuwe avontuur te stappen en samen radicale nieuwe manieren van toekomstgericht bouwen te vinden. Ook interesse om mee te doen? E-mail Cees Jan Hiemstra.
Tijdens het diner verzorgd door The Colour Kitchen werd vervolgens druk verder gepraat en geborreld.
Om 20.00 uur werd iedereen terug in de zaal uitgenodigd voor de uitreiking van de Let's DO Award over de HAL Regio. In totaal deden twintig duurzame ondernemers mee uit Langedijk, Alkmaar en Heerhugowaard. Na drie voorrondes en een publieksstemming bleven de ondernemers van Bough Bikes, Indian Summer Festival en Sari Fair Fashion over. De drie finalisten kregen vijf minuten om hun meest duurzame innovatieve product of dienst te presenteren. De jury had het zwaar. De winnaar van de Let's DO Award is...

Zoeken
Deel dit bericht
logo rabobank foundingpartner DOinNWH