Zilte Biobased Expeditie 2018 naar Texel

 

Waddenwier: zeewier als superfood en biobased resource

WaddenWier richt zich als productiebedrijf op het duurzaam en milieuvriendelijk telen van zeewier voor consumptie op het Texelse land.

Zeewier bevat een overvloed aan gezonde voedingsstoffen als calcium, natrium, ijzer en jodium. Het vormt een bron van vitamine A, C en E en bevat veel eiwitten. Een echte superfood die in de culinaire wereld steeds vaker wordt gebruikt.

Wieren bevatten veel interessante en waardevolle inhoudsstoffen. Deze kunnen, door middel van extractie, uit de wieren gehaald worden en vervolgens gebruikt worden in cosmetica en farmaceutische producten.

 

Zilt Proefbedrijf: benutting van verzilte landbouwgrond

Waddenwier werkt samen met het Zilt Proefbedrijf in onderzoek naar zeewier als biologische meststof. Ruim 125.000 hectare grond in Nederland wordt in de nabije toekomst steeds zilter. En wereldwijd zijn door verzilting al grote gebieden onbruikbaar geworden voor gangbare landbouw. Een bedreiging? Ja, maar het Zilt Proefbedrijf draait de zaken om en gaat met succes op zoek naar gewassen die wel gedijen op zilte grond.

 

Polder Wassenaar: binnendijkse kokkelkweek

Sinds het mechanisch kokkels oogsten in de Waddenzee niet meer is toegestaan, wordt dit sindsdien handmatig gedaan. De opbrengsten daarvan zijn echter relatief klein, terwijl de vraag - onder andere uit Spanje - groot is. Initiatiefnemers van het kokkelteelproject willen daarom onderzoeken of binnendijkse kokkelteelt met gebruik van de natuurlijke getijdewerking mogelijk is.

 

 

Uitnodiging

Op 10-10-2018 organiseert DOinNWH (Duurzaam ondernemen in Noord West Holland) in het kader van de Dag van de Duurzaamheid een bustocht langs duurzame ondernemingen in Noord-Holland. Naast leden van DOinNWH kunnen ook andere geïnteresseerde ondernemers deelnemen aan deze dag. Kom duurzame inspiratie opdoen tijdens de bedrijfsbezoeken en kom netwerken!

 

Opstappen

Het start- en eindpunt van de expeditie is NS-station Alkmaar-Noord. De opstapplaats is de parkeerplaats naast het Van der Meij-college (wit pand) tegenover station Alkmaar-Noord.

 

Deelname is gratis

Deelname aan deze duurzame expeditie is gratis, maar meld je wel aan voor een plaats (i.v.m. beperkt aantal plaatsen krijgen leden voorrang en wordt verder de datum van aanmelding gevolgd). Voor geïnteresseerden of aspirant-leden is deze dag een uitstekende manier om kennis te maken met de duurzame ondernemers in het DOonNWH-netwerk.

Mocht u na aanmelding niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn, dan brengen wij een no-show fee van €37,50 in rekening.


 

Programma

08.15 Verzamelen op Station Alkmaar-Noord 

08.30 Vertrek bus vanaf station Alkmaar-Noord

09.30 Veerboot Den Helder > Texel

10.00 Aankomst bij Zilt Proefbedrijf

                Presentaties + bezoek zilte testlocatie en zeewier teelt op locatie

12.00 Lunch

14.00 Rondleiding Polder Wassenaar

16.00 Veerboot Texel > Den Helder

17.30 Aankomst station Alkmaar-Noord

 

 


Zoeken
Deel dit bericht

Data & Locatie

Datum
Tijd
Locatie
Aanmelden voor een evenement

Wil jij aanwezig zijn? Meld je dan met het formulier hiernaast aan!


logo rabobank foundingpartner DOinNWH